Hayırlı Kandiller Dileriz
Berat Kandili Nedir?
Berat Kandili; tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahip bir gündür. İslam dini için kutsal kabul edilen günlerden birisidir. Berat Kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. 2. Selim döneminden itibaren minarelerin üzerinde kandil yakılmasından dolayı 'Kandil' adını almıştır.
Berat Kandili; Arapça dilinde 'temize çıkma ve temiz olma' anlamına gelen 'Berat' isminden geliyor. İslam dinine göre bu gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı, tövbe edenlerin kişilerin günahlarının affedileceği aktarılır. Berat Kandili gecesinde nasuh tövbe eden kulların temize çıkacağından dolayı 'Rahmet gecesi ve Berat gecesi' isimlerini de almıştır.
Berat Kandili Ne Zaman?
Berat Kandili ya da Berat Gecesi isimleriyle ortaya çıkan bu mübarek gün, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Berat kandilinin zamanı Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gecedir. Her sene birkaç gün geriye doğru giden berat kandili, 2025 yılının 13 Şubat Pazar günü tüm İslam alemine mensup kişiler tarafından ibadetlerle karşılanacak.
Berat Kandili'nin Önemi Nedir?
Berat Kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede, bir daha yapmamak kaydı ile nasuh bir şekilde tövbe eden tüm kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah'a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.
Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah'a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat Gecesi'nde ibadet eden ve Allah'tan bağışlanma isteyen tüm kullar, hayatının geri kalan döneminde Allah'ın rızasına uygun yaşadıkları takdirde kurtuluşa erer. Nitekim Efedimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban'ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)
“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).
Anadolu haber/Elazığ
Benzer Haberler
Elazığ’da 6.000 Yıllık Kutsal Ocaklar Restore Edildi
Palu’da Önemli Çalışmalar
Elazığ’da 49. Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlanacak
Elazığ Belediyesi, 1000 Metrelik Yolda Asfalt Serimi Gerçekleştiriyor
Öğrencilerden Elazığ Belediyesi Kütüphanelerine Tam Not
Türkiye'nin İlk Gezici, "Hadimü'l Haremeyn Kutsal Emanetler Sergisi” Elazığ’da
Başkan Şerifoğulları, Şehrin Her Köşesine Eşit Hizmet İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
Seyda Molla Bahri Tunç, Vefatının 11. Yılında Rahmetle Anılıyor